Oldal kiválasztása

Halloween vagy Tökfesztivál?

A Halloween és a tökfaragás több, mint ezer évvel ezelőtt vált hagyománnyá. Számos izgalmasabbnál izgalmasabb szokás, és ősi hiedelem kötődik hozzá. Ma már egy össznépi mulatozás, beöltözés, cukorka gyűjtés, faragott tökök jellemzik, de korábban teljesen más célt szolgált.

Halloween Írországból származik, akik köztudottan nagyon babonásak. Ősi pogány, kelta fesztiválból, az őszi Samhain ünnepből eredeztetik, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. A hagyomány szerint ekkor a halottak lelkei az élők között szabadon sétálhattak. Ezért a beöltözés és a kivilágított otthonok, udvarok, utcák. Elriasztásként az ördögi, rossz szellemeknek.

Ilyenkor ünnepelték meg a kelta újévet is, amely október 31. éjszakájára esett. Ezzel köszönték meg a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Hogy hogyan működött ez korábban? A kelta papok hegytetőkön gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak reggelig. Ebből a parázsból adtak reggel minden családnak, amiből azok tüzet raktak, mely elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartja az otthonaikat.

Halloween hagyományát 1840-es években az Írországból kivándorolt tömegek vitték tovább, honosították meg Amerikában. Ekkor jött be a tökfaragás, mint módi, igaz első körben nem is tököt használtak, hanem az olcsóbb tarlórépát, takarmányrépát vagy céklát. Később ebből lett a tökfaragás hagyománya és a megvilágított töklámások világhódító körútja.

Ehhez is tartozik egy legenda. Egy Jack O’Lanter nevű részeges kovácsról szól, akihez az ördög egy szép napon odament, hívta magával. Jack nem akart vele tartani érthető okokból, így hát furfangos cselt eszelt ki. Elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára. A fa oldalára egy keresztet rajzolt, amitől félt az ördög. Az nagyon megrettent, nem mert lemászni. Addig-addig egyezkedett, míg ígéretet tett arra, soha többé nem fogja kísérteni a lelkét. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt. Végül az ördög megszánta, egy izzó fadarabot dobott neki a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából. Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a marharépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.

Magyar vonatkozása is van, ha hiszitek, ha nem.

Ismerős az a mondás, hogy: „Fénylik, mint a Salamon töke!”?

Salamon Magyarország hetedik királyaként ült a trónon még 1063-ban, de lemondott róla. Ennek ellenére a visegrádi toronyba záratták. Az ajtókat befalazták, hogy ne is tudjon érintkezni a külvilággal. Éjszakai őrséget is kapott, akik faragott töklámpásokkal világítottak éjjel. Amik messzire ellátszódtak, egész a Dunáig, így támpontot adva az azon hajózóknak. Más vonatkozásban úgy olvasható a történet, hogy maga Salamon világított és adott jelt a töklámpásokkal, mutatva, hogy még életben van. Salamon végül kiszabadult rabságából, azonban a mondás fennmaradt.

 

 

Más teória szerint a lámpások Mindenszentekhez (november 1.) és Halottak napjához (november 2.) is kapcsolódnak. A pokolban lévő keresztény lelkeket szimbolizálják.

Kis hazánkban számos településen rendeznek évente ilyentájt tökfesztivált. Nagydoboson, Rácalmáson, Zebegényben, Őriszentpéteren, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Fertőszéplakon, Hajóson vagy Kiskundorozsmán is élvezhetjük a megrendezésre kerülő rendezvényeket.

Hogy faragjunk-e töklámpást, azt mindenki döntse el maga, de egy nagyon vidám, mókás dolog is lehet belőle.

Itt találsz ötleteket tökfaragáshoz:

És végül, hogy honnan ered a narancssárga és a fekete színek használata ilyenkor? A kelta legendákban mind a kettő szín, a halál színe. És hát a tök is narancsszínű. Használjuk hát bátran elrettentésként a rossz szellemeknek. Dekoráljuk vele a lakásunk, kertünk, ruházatunk is!

A Buzdor Kanzashi vonatkozásban egy pár narancssárga/fekete színű ötlet, tutorial videó! Fogadjátok szeretettel!

Örömteli alkotást kívánok!

Oszd meg másokkal is!

Hasonló bejegyzések

Közösségünk a Facebook-on!

Közösségünk a Facebook-on!

Ez a közösségről szól leginkább, az összetartozásról és arról, hogy bátran mutassuk meg mindenkinek, mivel...

Ingyenes útmutató
Most INGYEN letöltheted a
"Modern tsumami kanzashi dísz
(kanzashi hegyes szirom)"
készítésének részletes útmutatóját.
A letöltéshez kérlek add meg az adataidat és máris küldjük neked az exkluzív minta letöltési linkjét. A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy számodra Kánya Adrienn e.v. hasznos tanulmányokat, videókat, tartalmakat és eDM-et küldjön.
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót
Köszönöm!
Sikeresen feliratkoztál