Oldal kiválasztása

A tavaszi kanzashik Japánban

A fehér és rózsaszín apró virágú cseresznye fák virágzása Japán szerte ünnepelt esemény, ezt úgy hívják, hanami. Ez az ország egyik legszebb időszaka, az őszi momiji, azaz őszi falevelek virágzása mellett. Mondhatni, ez Japán egyik, a külföldiek által legismertebb ünnepe.

kanzashi hajdísz, japán hajdísz, szalag virág
kanzashi hajdísz, japán hajdísz, szalag virág

A tavaszi kanzashik Japánban

Japánban a tavasz az ország vérkeringésének szerves része. A művészetektől a mindennapokig a tavasz átjárja a mindennapok szinte összes területét. Kedvelt díszítő motívumok a tavaszi virágok, amelyek szinte mindenhol visszaköszönnek ránk, legyen szó textilekről, képekről, hírdetésekről, újságokról, ételek designjáról. Szeretik az egyszerű, sakura és egyéb virág motívumokat önmagukban vagy halmozva és persze közkedvelt az ehhez kapcsolódó halvány, pasztel színvilág.   

A leginkább tipikus tavaszi jellegzetesség a sakura virág, holott valójában a tavaszi virágok a szilva fák virágzásával kezdődnek. Azokkal már február elején lehet találkozni, de még a téli kanzashi virágokhoz sorolják őket, nem véletlenül. A fehér és rózsaszín apró virágú cseresznye fák virágzása Japán szerte ünnepelt esemény, ezt úgy hívják, hanami. Ez az ország egyik legszebb időszaka, az őszi momiji, azaz őszi faleveleg virágzása mellett. Mondhatni, ez Japán egyik, a külföldiek által legismertebb ünnepe. Ilyenkor a családok, barátok vagy munkatársak kivonulnak megnézni a cseresznye fák virágzását, az időszakra jellegzetes ételeket eszik, szakét isznak és közben jól szórakoznak és gyönyörködnek, ahogy a fák halvány rózsaszín koronát öltenek. Persze nem csak a kikapcsolódás és a zord telet követő színes virágok látványa miatt kedvelik a hanamit, számukra az újjászületést és a múlandóságot, az élet körforgását szimbolizálja, hiszen a rügybe fakadó természet, majd a virágok gyors elvirágzása és levelek növekedése mind az élet egyes fázaisaira enged minket asszociálni. Éppen ezért az ország telis tele van a sakura fák különböző fajtáival, amelyek az ország földrajzi adottságai miatt közel 3 hónapon át bontják virágukat, ahogyan északról délre haladunk Japánban. Nem véletlen, hogy a időjárás hírekben minden évben szerepeltetik a sakura térképet, amely azt mutatja, hogy mikor virágzik legszebben a sakura az ország egyes részein. A televíziós műsorok kedvelt témái a szezonra jellemző jellegzetességek bemutatása is. A hanami mellett fókuszban vannak ilyenkor az ünnepek is a hozzá kapcsolódó jellegzetes tárgyakkal és kiegészítőkkel

Gyere és nézd meg a Kiotói sétát cseresznyevirágzás idején a Japanspecilalist Hungary jóvoltából

Nem véletlen ezért, hogy a tavaszi időszakban a hanakanzashi típus a legelterjedtebb, azaz virág kanzashik kisebb és nagyobb elterjedésben. A hana kanzashi név tökéletesen lefedi a kanzashi kinézetét: virág kompozícióból tevődik össze, amely követi az évszak szezonális virág motívumait. A hana kanzashik a Nara időszak óta igen közkedveltek, ma leginkább Kiotó városával hozzák kapcsolatba, a kiotói gésa negyed, a Gion miatt, de Kanagawa, Pontoscho és Kamishichiken gésa negyede is közismert. A maikok debütálásuk alkalmával képrázatos hana kanazshit viselnek előadsaik alkalmával. A hana kanzashik viselhetők önmagukban vagy párban. Megkülönböztethetünk katsuyama kanzashit, amely egy nagy méretű hajdísz a fej tetején elhelyezve és a daikain kanzashi hajdíszt, amely főleg a bura típusú kanzashira helyezi a hangsúlyt. A bura egy ezüstös fényben csillogó fém hajdísz, amely a virágos hajdíszhez kapcsolva igazán megkapó látványt biztosít viselőjének. Amikor egy fiatal lány maiko lesz, mindkettőt viseli, ezt wareshinobu-nak nevezik. Ennek különlegessége, hogy számos apró virágból és a fém csilingelőkből egy nagy, összefüggő, látványos hajviseletet kapunk, ahol a kanzashi virágok nem csak egyben helyezkednek el, de gyakra alá is omlanak és három vagy annál több szálon alá csüngenek, egy asszimetrikus keretet szolgáltatva a hajon. A maikok idővel, többnyire két-három éves tanulást követően egy visszafogottabb hajstílusra, az úgynevezett ofuku stílusra váltanak, amely nélkülözi a látványos, apró virágokból álló elemeket, helyette azok helyét felváltják a visszafogottabb hajtűk. Persze nem kell maikonak lennünk ahhoz, hogy élvezhessük a kanzashik szépségét. Kisebb mennyiségben, visszafogottabb kivitelben az átlag japánok számára is kedvelt választás az ünnepi alkalmakkor, főleg ha kimonot vagy yukatát viselnek. Ilyenkor az egyik leginkább kedvelt technika a tsumami kanzashi technika, amelyet ezen kívül még tsumami saiku-ként is emlegetnek.

A kedvelt tavaszi kanzashik a következők:

Répce (nanohana, 菜の花,    菜の花 簪): Sárga apró virágok, amelyeket gyakran kombinálnak lepkékkel. Főleg március hónapban kedvelt.

Barack virág (momo)

Nárcisz (suisen) március egyik kedvelt növénye, egymagában vagy többed magában.

Sakura: Apró rózsaszín tsumami kanzashi technikával készült virágok, amelyeknél gyakran leomló szirmok is csünegenk a kanzashiról. Ez a kanzashi típus uralja a frizurát, nem lehet nem megcsodálni. Április kedvelt virága.

Íris (ayame): A lila szín uralkodik ennél a kanzashinál, amelyet májustól viselnek. Általában egy nagyobb lila-fehhér tsumami kanzashi, zöld levelekkel. Képrázatosan mutatnak a fekete hajon.

Akác (fuji) : Fehér is lila akác leomló virágai tsumami kanzashival készülnek. Ezüst kiegészítők emelik  a hajdísz különlegességét és eleganciáját. Különösen a maikok kedvelik.

Pünkösdi rózsa (botan)

 

Egyéb kedvelt motívumok:

Lepkék

Bonbori lámpás amely a nyár közeledtét jelképezi

Köszönet

Köszönöm a cikket Kertész Alexandrának, aki felkérésemre állította össze ezt a bejegyzést. Külön kérésem volt, hogy eredeti japán oldalakról találjuk meg a pontos információkat és nem másod, vagy harmad fordításból. És ez maximálisan teljesült.

Alexandra az Omiyage World japán webáruház tulajdonosa és szerény személyem mentora ebben a különleges és misztikus kultúrában.

Köszönöm a több éves közös munkát! Még biztos olvashatunk tőle érdekességeket ebben a témában. Addig is további japán érdekességekről, szokásokról olvashattok az Omiyage World / I love Japán blog odalán.

Oszd meg másokkal is!

Hasonló bejegyzések

Közösségünk a Facebook-on!

Közösségünk a Facebook-on!

Ez a közösségről szól leginkább, az összetartozásról és arról, hogy bátran mutassuk meg mindenkinek, mivel...

Ingyenes útmutató
Most INGYEN letöltheted a
"Modern tsumami kanzashi dísz
(kanzashi hegyes szirom)"
készítésének részletes útmutatóját.
A letöltéshez kérlek add meg az adataidat és máris küldjük neked az exkluzív minta letöltési linkjét. A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy számodra Kánya Adrienn e.v. hasznos tanulmányokat, videókat, tartalmakat és eDM-et küldjön.
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót
Köszönöm!
Sikeresen feliratkoztál